LEGO-setteihin sijoittaminen
Kirjoittaja BrickKing 
Kirjoittaja
Viesti
:: Lainaa ::
Aihe: LEGO-setteihin sijoittaminen - 09/01/2020 16:45
Me kaikki tiedämme, että vanhojen, harvinaisten ja/tai haluttujen (ja ennen kaikkea myynnistä poistuneiden) settien arvo kasvaa huomattavasti ajan kuluessa. Yleisin edellytys merkittävälle hinnan kasvulle on se, että setti on uusi ja avaamaton. Tosin käytetytkin setit voivat kartuttaa arvoaan.

Yleensä tulee katsottua vain taaksepäin ja ajateltua, että herranjestas, tuon setin arvo on noussut jo kolmin- tai nelinkertaiseksi. Itsekin on alkanut jo huomata ja muistaa settejä n. kymmenen vuoden takaa, joita olisi itsekin periaatteessa ihan hyvin voinut ostaa, säilyttää avaamattomana ja nyt omistaisi jotain, jonka arvo olisi moninkertaistunut melkein kuin itsestään.

Monen sijoittamismielessä otollisen setin kohdalla on jo myöhäistä, mutta mielessäni kävi pari päivää sitten, että entäpä juuri nyt - mitkä voisivat olla juuri tällä hetkellä niitä myynnissä olevia tuotteita, joiden varaan kannattaisi laskea? Ajatuksenani ei siis ole ryhtyä jälleenmyyjäksi, vaan ihan mielenkiinnosta ostaa kokeilumielessä joitain settejä hintaluokaltaan n. 10-40 €.

Olen seurannut LEGO-sijoittamista jo jonkin aikaa, mutta en ole itse ikinä ostanut mitään settiä sijoitusmielessä. Ensimmäisen potkun ajatukselle omasta sijoittamisesta antoi Speed Champions -sarja, jonka ensimmäisten settien arvo on selvästi alkanut jo nousta. Teeman setit ovat hyvä esimerkki tuotteista, joiden arvonnousu on helposti perusteltavissa: sarja on ollut suosittu, seteissä esiintyneet automerkit ovat oikeita brändejä (lisenssituotteet) ja setit ovat minihahmomittakaavassa. Lisäksi monet automerkit ovat tehneet teemassa ensiesiintymisensä LEGO-maailmassa.

Tässä ketjussa voi rakentavasti vaihtaa ajatuksia LEGO-sijoittamisesta. Ainaisen liian korkeiksi kohonneista hinnoista valittamisen voi säästää muihin ketjuihin. :)

~BK~"Ei sinun tarvitse kaikkea saada. Mihin ihmeeseen saisit sen mahtumaan?"

STP1976

RY:n jäsen

:: Lainaa ::
Aihe: Re: LEGO-setteihin sijoittaminen - 10/01/2020 11:13
No äkkiseltään kuvittelisin, että paras tuotto on sarjoissa jotka on reilussa alennuksessa. Jos ostaa normaalihinnalla jotain, pitää olla kyllä varma että setin haluttavuus kasvaa tulevaisuudessa. Vaikkapa tällä hetkellä Prismoissa näkyy olevan settejä 30-50% alessa. Voisi kuvitella että tuollaisesta -50% setistä saa vähintäänkin omansa pois varmuudella tulevaisuudessa.

Toinen tapa on sitten erikoistarjouksien hyödyntäminen. Esim. tänä vuonna eikun 2019 Kärkkäisen sikapäivillä oli 42081 volvo hintaan 39,90 ja pari vuotta sitten 42055 bucket wheel excavator 99,90. Omasta mielestäni kumpikaan ei ollut mitenkään hinnan kiroissa...Muokattu 1 kertaa. Muokattu viimeksi 10/01/2020 11:14.
avatar

JK

Admin

RY:n jäsen

:: Lainaa ::
Aihe: Re: LEGO-setteihin sijoittaminen - 10/01/2020 22:50
Yksi tapa on ostaa esim. Creator Expert settejä, kertasijoituksena kalliita, mutta 10-20v päästä avaamattomasta voi saada hyvin takaisin. En nyt ole laskenut tosissaan tuottoprosentteja esim. rahastoja vastaan, enkä aio asioikseni alkaa ostaa varastoon isoja settejä, mutta jos yhtä laiska olen settejä aukomaan ja purkamaan osiksi muuhun käyttöön, niin joskus voi tulla eteen hetki myydäkin jotain voitolla... Helpompaa ja vaivattomampaa kuitenkin on sijoittaa vaikka juurikin asuntorahastoihin ja seurata tyytyväisenä nykyisiä yli 10% vuosituottoja :)Admin, Palikkatakomon perustajajäsen, AFOL-rakentaja.
HOViNET.com ¤ Stopping the Motion since 2002 ¤ YouTube

Muokattu 1 kertaa. Muokattu viimeksi 10/01/2020 22:51.

Awis

Hallituksen jäsen

RY:n jäsen

:: Lainaa ::
Aihe: Re: LEGO-setteihin sijoittaminen - 11/01/2020 20:13
Sijoittaminen avaamattomiin setteihin voi olla hyväkin juttu ja jopa hyviin tuottoihinkin voi päästä kuukausien tai vuosien markkinoiden seuraamisella.
Varjopuolena avaamattomat setit tarvitsevat melkoisen varastotilan kuutioina ja nelijöinä mitattuna samoin pitää huomioida palo-varkaus- ja kosteusturvallisuus.
LEGO settilaatikot kun sisältävät niin paljon "tyhjää tilaa", muovipusseja ja pahvia sekä houkuttelevat helposti pitkäkyntisiä alihankkijoita jos nämä saavat tietoonsa hyvän kohteen.

Paras sijoitus kehitysnäkymä voisi olla jos, omistaisi hyvä varastotilan pienillä kustannuksilla ja ostaa sen täytteeksi 30- 50% alesta nyt muodikkaita ja haluttuja settäjä varastoon ja odottaa että nyt elävät lapset pääsevät nostalgia ikään ja sijoittuvat työelämään hyvillä palkoilla... haaveilemaan lapsuuden saavuttamatomista legoista.
:: Lainaa ::
Aihe: Re: LEGO-setteihin sijoittaminen - 14/01/2020 12:06
Sekin on tullut huomattua, että isojen "big bang" -teemojen alkupään setit voivat olla hyviä sijoituksia. Esim. Batmanin, Ninjagon ja Technicin vanhemmat setit ovat nousseet arvossaan enemmän kuin hieman myöhemmin julkaistut. Sitten on tietysti kaikki ne tuotteet, joita julkaistaan vain rajoitetusti joko tarkoituksella tai sitten arvaamatta vedetään yllättäen myynnistä syystä tai toisesta.

Ideas on myös yksi otollinen kohdeteema. Ne setithän on äänestetty kannattajalukujen perusteella eli ovat periaatteessa fanien valitsemia. Harmi vain, että monet Ideas-setit ovat kalliita ja isoja, samoin kuin Expert-setitkin.

Pienempien settien arvonnousua on hieman hankalampaa arvioida etukäteen. Paras keino on varmaan tutkailla, mitkä ovat aiemmin olleet kysyttyjä ja haluttuja.

~BK~"Ei sinun tarvitse kaikkea saada. Mihin ihmeeseen saisit sen mahtumaan?"

R2-D2

RY:n jäsen

:: Lainaa ::
Aihe: Re: LEGO-setteihin sijoittaminen - 03/06/2020 17:49
Superautojen sarjan uusin tulokas, Lamborghini Sian on jäätävän siisti.
Yksilöllinen sarjanumerointi tuskin voisi vähempää alleviivata ajatusta että tätä suunniteltaessa on huomioitu myös keräilyarvoa.

Linkki esittelyvideoon

terv. R2-D2
********************
Palikat pitää laittaa liikkumaan, ne tykkää siitä !


Vain rekisteröityneet käyttäjät voivat kirjoittaa tähän foorumiin.

Klikkaa tähän kirjautuaksesi sisään