Moduversen uusi ohje
Kirjoittaja TheQ 
Kirjoittaja
Viesti
avatar

TheQ

Foorumin admin, tiedottaja

RY:n jäsen

:: Lainaa ::
Aihe: Moduversen uusi ohje - 12/04/2021 18:15
Tässä väliaikaisessa ketjussa keskustellaan uuden Moduverse-ohjeen rakentamisesta. Ketju lukitaan kunhan ohjeet saadaan uudistettua.

Muokkaukset:
  1. Moduulin (ja vesimoduulien) korkeus korjattu
  2. Mallimoduulien ohjeet lisätty


-Q
--------------------------------
Palikka palikalta parempaan päin.Muokattu 1 kertaa. Muokattu viimeksi 12/04/2021 20:10.
avatar

TheQ

Foorumin admin, tiedottaja

RY:n jäsen

:: Lainaa ::
Aihe: Re: Moduversen uusi ohje - 12/04/2021 18:16
Moduverse
Moduuleista rakentuva yhteisteosModuverse on Palikkatakomon Model Expo 2010 -tapahtumaan alunperin suunniteltu ratkaisu yhteisten rakennusprojektien tekoon. Sen ajatuksena on että harrastajat voivat rakentaa erilaisia moduuleita tiettyjen sääntöjen mukaan. Itse näyttelyssä nämä moduulit voidaan lisätä toisiinsa kiinni käyttäen TECHNIC pinnejä. Näin pienelläkin määrällä harrastajia voidaan luoda suuri kokonaisuus.

Moduulien rakenne
Jokaisella moduulilla on sama rakenne. Moduuli itsessään on 32 nuppia x 32 nuppia kooltaan ja jokaisessa nurkassa on samanlaiset kiinnityskohdat (alla esimerkki). Näiden kiinnityskohtien avulla moduulit kiinnitetään toisiinsa. Moduulien nurkkien väliset alueet voidaan rakentaa millä tahansa tekniikalla kunhan silti jokainen nurkka, joka kiinnittyy toisiin moduuleihin, on rakennettu yhteisellä rakenteella.


Kuva I: Esimerkki moduulin kulmasta

Jotta moduulit sopivat hyvin toisiinsa, niiden tulee käyttää alla olevia sääntöjä:
  • Moduuli on kooltaan 32 nuppia x 32 nuppia. Yksi rakennelma voi viedä myös useamman moduulin, esimerkiksi pitkä rakennus voi viedä kaksi moduulia (64 x 32).
  • Moduulin korkeus on kaksi (2) palikkaa (rakenne ylhäältä alaspäin levy-palikka-levy-levy). Moduulin sisällä korkeus voi vaihdella kunhan ne reunat, jotka liittyvät muihin moduuleihin ovat samalla tasolla kuin muut vierelle tulevat moduulit.
  • Moduulien yleisölle näkyvä reuna pyritään rakentamaan mustaksi.
  • Moduulilla oleva rakennelma ei saa olla täysin moduulin reunassa kiinni ellei kyseinen reuna ole vapaa toisista moduuleista.
  • Vesimoduulien korkeus on 2 levyä. Vesimoduulien nurkkiin ei tarvita tavallisesti ylimääräistä kiinnitystä mutta jos se on tarpeen, voidaan alemman kerroksen levyt sijoittaa useamman vesimoduulin levyihin kiinni.

Yllä olevat säännöt ovat yleiskäyttöiset. Jos osallistut teoksellasi yhteisteokseen, katso tarkemmat ohjeet yhteisteoksen omasta ketjusta.Moduulien ohjeita


Moduverse - 32 x 32 moduulin ohjeModuverse - 32 x 32 suoran tiemoduulin ohje


-Q
--------------------------------
Palikka palikalta parempaan päin.Muokattu 3 kertaa. Muokattu viimeksi 13/11/2021 19:42.
avatar

Acticis

Hallituksen jäsen

RY:n jäsen

:: Lainaa ::
Aihe: Re: Moduversen uusi ohje - 12/04/2021 19:05
Lainaus
TheQ
Kuva I: Esimerkki moduulin kulmasta

Jos tarkoitus on yhä, että modupohjan reunat pyritään pitämään mustina, niin esimerkkikuvassa tulee silloin mielestäni olla mustat reunat.

Lainaus
TheQ
[*] Moduuleilla on minimikorkeus joka riippuu rakennettavan yhteisteoksen säännöistä. Minimikorkeus Moduulin korkeuson kaksi (2) palikkaa (rakenne ylhäältä alaspäin levy-palikka-levy-levy). Moduulin sisällä korkeus voi vaihdella kunhan ne reunat, jotka liittyvät muihin moduuleihin ovat samalla tasolla kuin muut vierelle tulevat moduulit.

Tekisin seuraavat muutokset. Moduulin korkeus on joka tapauksessa ollut jo pitkään tuo kaksi palikkaa, eli mielestäni on tarpeetonta puhua siitä että säännöt riippuvat yhteisteoksesta. Ei riipu. :D

Tärkeintä moduulissa on että reunat menevät naapurin kanssa tasan. Oman alueen sisällä voi kukin toimia kuten haluaa. Tämä onkin tekstissä sanottu. Tästä syystä minimikorkeudesta puhuminen on tarpeetonta.

Lainaus
TheQ
Moduverse - 32 x 32 suoran tiemoduulin ohje

Tiemoduulien kuvat on hyvä liittää samaiseen ketjuun. Tiedon palastelu eri sivuille ei ole tätä päivää, kaikki tulee olla nähtävissä heti-mulle-tässä-nyt-heti.

Lisäksi, yhdistys on suomenkielinen ja me halutaan edistää harrastusta Suomessa, joten ohjeissa olevat tekstit tulisi olla ensisijaisesti suomeksi ja muut kielet (englanti, ruotsi) sitten lisänä.

Lainaus
TheQ
Vesimoduulien korkeus on yleensä 2 levyä.

Epämääräisyydet pois. Veden korkeus on vakiona kaksi levyä. Omalla reviirillään jokainen tekee taas miten haluaa, mutta veden pinta olkoon kaksi levyä, joka se on jo pitkään ollut. Mun puolesta voidaan palata kyllä snot-veteen kuten vuonna 2010, mutta luulen ettei se saa kannatusta. *virnistää*

- Oskari

"We're livin' strange days..."

FLICK'R
Kuulun ANKP:een!
avatar

JK

Admin, Hallituksen varajäsen

RY:n jäsen

:: Lainaa ::
Aihe: Re: Moduversen uusi ohje - 12/04/2021 21:22
Ohjeet simppeliksi ja selväksi, kuten okkukin jo sanoi.

Itse puuhastelen ihan omaa modupohjaa tuolla pajan puolella, mutta otan huomioon nätisti sen, miten rajapinnat tulee naapuriin...

Mutta pinnikiinnitys on niin kankea, että akselit on päivän sana. Ymmärrän kyllä että se on taas astetta haastavampi ohjeistaa, joten ehkä kukaan muu ei niistä innostu kuin minä. Itse tykkään ja teen nykyään kaikki modut niin että 4 pitkällä akselilla saa ne kiinni.Admin, Palikkatakomon perustajajäsen, AFOL-rakentaja.
HOViNET.com ¤ Stopping the Motion since 2002 ¤ YouTube

Muokattu 2 kertaa. Muokattu viimeksi 12/04/2021 21:26.
avatar

Acticis

Hallituksen jäsen

RY:n jäsen

:: Lainaa ::
Aihe: Re: Moduversen uusi ohje - 12/04/2021 21:43
Olen samaa mieltä pinnikiinnityksen kankaudesta. Messupöydät notkuvat aina ja isoja rajapintoja tuntuu olevan todella haastava pinnittää. Näihin ohjeisiin voisi sisänsä siis sisällyttää option akselikiinnitykseen, mutta jättää sen vielä vapaaehtoiseksi. Näin aika näyttää alkaako se nousta valtavirtaan.

Luultavasti jossain vaiheessa itsekin siirryn pinneistä akseleihin, en toki kadota reikäpalkkeja toistaikseksi teoksieni reunoilta mihinkään.

- Oskari

"We're livin' strange days..."

FLICK'R
Kuulun ANKP:een!

R2-D2

RY:n jäsen

:: Lainaa ::
Aihe: Re: Moduversen uusi ohje - 13/04/2021 07:25
Moi,

pinnejä tarvitaan sitomaan modulit saumattomaksi kokonaisuudeksi. Vaarana on että modulien väliin jää / pöydän hiukankin liikahtaessa aukeaa rumia 0.5 - 1 mm railoja.

Akselia puoltaa helpompi kohdistaminen mikä tuntuu nopeutena asentamisessa.

Parhasta ratkaisua etsiessäni olen päätynyt yhdistelmään jossa modulin sivulle tulee 2-4 mustaa pinniä
JA 2 kpl kolmen nupin pituista akselipinniä, jossa akselin osuus on kahden pinnin mittainen

Nyt akselipinnit ohjaavat varsinaisen sidoksen muodostavat pinnit kohdilleen heti ensimmäisellä yrittämällä (mikä pitää verenpaineen alhaalla ja tekemisen ilon ylhäällä)

terv. R2-D2
********************
Palikat pitää laittaa liikkumaan, ne tykkää siitä !Muokattu 1 kertaa. Muokattu viimeksi 13/04/2021 07:27.
avatar

TheQ

Foorumin admin, tiedottaja

RY:n jäsen

:: Lainaa ::
Aihe: Re: Moduversen uusi ohje - 22/04/2021 23:16
Akselikiinnitys on hyvä tekniikka ja on yhteensopiva Moduversen kulmakiinnitysmekanismin kanssa, kunhan 1x2 TECHNIC palikan akselireiällä laittaa nurkan sisäkulmaan. Tämä voi olla "apukeino isommissa moduuleissa" eikä varsinaisesta Moduversen uudempi versio koska se vain sekoittaa tekijöitä. Vastaavia apukeinoja on useampia muitakin joten niistä voidaan tehdä oma lista.

@Acticis, esimerkki-nurkan väriksi laitoin nyt alustavaksi harmaan selvyyden vuoksi, musta mustan päälle on vaikeammin luettava. Mustan TECHNIC palikka moduulien julkisivu-puolella on minusta enemmänkin yhteisteoksen sääntöjen puitteissa sovittava asia. En haluasi siitä suoraan mainita ohjeissa, jottei rakentajat keskity liikaa siihen väriin ja kiroilevat kun ei ole tarpeeksi mustia TECHNIC palikoita.

-Q
--------------------------------
Palikka palikalta parempaan päin.


Vain rekisteröityneet käyttäjät voivat kirjoittaa tähän foorumiin.

Klikkaa tähän kirjautuaksesi sisään