Kulkutautitilanteen takia Palikkatakomon tapahtumatoiminta on ollut hyvin pienimuotoista (jos sitäkään) viimeisen kahden vuoden ajan. Monilla on varmasti kerääntynyt uusia rakennelmia, joita tekisi mieli pistää julkisesti esille. Mikä siis avuksi?
Perinteisesti suurin osa Takomon tapahtumista on ollut sellaisia, jossa on samaan aikaan paikalla useita jäseniä valvomassa teoksia ja esittelemässä niitä paikalla olevalle yleisölle. Yleisömäärät ovat olleet kymmeniä tai satoja tai tuhansia tapahtumasta riippuen. Ymmärrettävästi pandemian jatkuessa tällaiset ovat yhä vaikeita. Palikkatakomokaan ei halua ottaa riskejä sairauksien kanssa.
Pandemia ja Lego-harrastus ei kuitenkaan tarkoita pelkkää kotona yksinään istumista ja rakentamista. Minä ja omilla tahoillaan muutama muu takomolainen ovat järjestäneet omatoimisesti pienempiä näyttelyitä. Siis sellaisia, jotka ovat pidempiaikaisia - esimerkiksi kuukauden - ja joissa rakentaja ei ole samaan aikaan paikalla, vaan yleisö tutustuu niihin omaa tahtiaan. Toki tällaisiakin Takomolla on ja on ollut aiemmin, esimerkiksi museonäyttelyitä. Mutta koska näiden järjestäminen ei aina vaadi mahdottoman paljon vaivaa tai aikaa (tai rahaa), kannustan minä ja Palikkatakomon yhdistys muitakin jäseniä tarttumaan toimeen.
1. NäyttelypaikatKentien helpoimpia näyttelypaikkoja ovat kirjastot, joita Suomessa on laaja ja hyvin varusteltu verkko. Monet kirjastot pitävät esillä jonkinlaista vitriininäyttelyä joka kuukausi: taidetta, käsitöitä, valokuvia, mitä vaan. Käsittääkseni ainakin kolmella paikkakunnalla on ollut pandemian aikana takomolaisten vitriininäyttelyitä. Kirjastojen käytännöt vaihtelevat toimipiste- ja kuntatasolla, joten kannattaa kysyä laajasti asuinkuntansa kirjastotoimelta. Minä lähetin sähköpostia Tampereen kirjastoille yleisesti, ja seuraavan viikon aikana kolme kirjastoa ilmoitti kiinnostusta näyttelyyn. Joihinkin kirjastoihin oli näyttelyissä monen kuukauden jonot, mutta peruutuspaikkoja voi saada nopeamminkin, jos on valmis pystyttämään lyhyellä varoitusajalla. Myös pystytyksessä saatava apu vaihteli, mutta ainakaan kuljetusapua ei mistään irronnut; toisaalta eipä tullut kustannuksiakaan.
Kirjastojen lisäksi näyttelypaikkoja voi kysyä kivijalkayrityksistä - varsinkin, jos niiden on tarjolla niiden toimialaan liittyviä teoksia. Pii Poolla on ollut takomolaisten teoksia vuosia, ja tällä hetkellä ainakin Turun Antikvariaatti Alfassa on rakennelma esillä. Yrityksillä ei ole välttämättä niin hyviä vitriini yms. esitysmahdollisuuksia, kannattaa siis neuvotella pyörittäjän kanssa.
Kolmas mahdollisuus ovat muut julkiset tahot. Joillakin kaupungeilla on yleistä näyttelytilaa, joista voi kysyä. Museot tuppaavat tekemään mieluummin suurempia kokonaisuuksia, mutta kysymisestä tuskin on haittaa. Suosittelen ottamaan erityisesti huomioon paikalliset erikoisuudet! Takomolla on ollut näyttely esimerkiksi Helsingin observatoriolla, ja sellainen toiminta voisi olla mahdollista myös pandemia-aikaan.
2. NeuvotteluAsiaansa esitellessä kannattaa olla - luonnollisesti - positiivinen ja yhteistyöhaluinen. Ei kuitenkaan kannata olla liian nöyrä, vaan esittää rohkeasti osaamistaan. Kuvia teoksistaan kannattaa esittää, vaikkei olisikaan varma, mitä tiettyä teosta tai teosryhmää on tuomassa esille (esim. vitriinin mitat määrittelevät paljon). Hyvistä valokuvista on apua. Teosesimerkkejä voi lähettää sähköpostin liitteenä tai linkkamalla internetin galleria-sivulle.
Näyttelyä tarjotessa voi ja kannattaa ilmoittaa olevansa Palikkatakomo ry:n jäsen - yhdistyksessä toiminen voi antaa kuvan siitä, että toiminta on varmaotteista. Samoin yhdistykseltä voi konkreettisestikin pyytää apua näyttelyn järjestämiseen tai vaikkapa foorumin kautta kutsua muita alueen harrastajia mukaan, mikäli tilaa riittää. Kannattaa kuitenkin varmistaa käytössä oleva tila ensin.
Myös näyttelynjärjestysväen kanssa ikuiset kysymykset voivat nousta esiin. Niinpä jo asiaansa esitellessä kannattaa 1. ilmoittaa, ettei edusta Lego-yhtiötä tai muuta kaupallista tahoa ja 2. kaikki rakennelmat ovat itse suunniteltuja, siis eivät tuotteita. Tämä ei ole aina selvää. Ihmisillä voi olla myös vaihtelevia käsityksiä Lego-rakennelmien koosta, joten asia kannattaa selventää!
Joissain näyttelyissä on ilmoitettu teosten hinnat, jos ne ovat myynnissä (osa takomolaisista saattaa haluta myydä teoksiaan, eikä siinä mitään). Kannattaa kuitenkin varmistaa näyttelypaikalta, että tämä on okei!
3. Mitä mukaan?Rakennelmat, luonnolisesti. Mitä muuta? Useammat näyttelypaikat haluavat esittelyteksin ja mainosjulisteen. Tekstissä kannattaa kertoa kiinnostavat jutut omasta harrastuksestaan ja rakennelmien taustoista; riippu tietenkin tekijästä ja teoksista, kuinka paljon niistä haluaa kertoa (joskus taiteen voi antaa puhua puolestaan).
Näyttelyjulisteen voi askarrella itse kuvankäsittelyohjelmalla. Jos se tuntuu vaikealta, voi Palikkatakomossa kysyä apua - on aivan mahdollista, että joku ystävällinen takomolainen ehtii kehitellä semmoisen. Edustava kuva jostain rakennelmasta sekä näyttelyn nimi, paikka ja rakentajan nimi - sekä tietenkin aika! Näyttelyaika päättyy pystytystä seuraavasta päivästä ja päättyy viimeiseen päivään ennen purkua; eli kokoamis- ja purkupäivä ei ole mukana aikavälissä. Jos viimeinen päivä on purkupäivä, näkee mattimyöhäinen vain pahvilaatikot ja tyhjän vitriinin, ja näyttelypaikka saa äkeää palautetta. Tärkeä!
Esittelyteksiin voi liittää myös esittelyn Palikkatakomosta - me olisimme siitä varsin iloisia. Itse kirjoitin kirjastonäyttelyihini seuraavan pätkän,
jota saa käyttää vapaasti:
Palikkatakomo ry
Palikkatakomo ry on Suomen Lego-harrastajien yhdistys. Kaikki Lego-palikoista kiinnostuneet ovat tervetulleita Palikkatakomoon, olivatpa he sitten rakentajia, keräilijöitä, animoijia tai muuten vain aiheesta innostuneita. Foorumimme on ikärajaton, mutta yhdistykseen liittymisen ikäraja on 15 vuotta. Palikkatakomo järjestää näyttelyitä, tapahtumia ja rakennuskilpailuja sekä toimii eri puolilla maata asuvien harrastajien kohtaamispaikkana.
www.palikkatakomo.org
Pidempiä tekstejä voi hakea (ja käyttää myös vapaasti)
esittelysivulta, mutta kannattaa suhteuttaa annettu tieto näyttelyn kokoon, kohderyhmää ja formaattiin. Myös
näyttelytoiminnan ohjeketjusta löytyvää lappupohjaa voi käyttää.
Kannattaa kysyä näyttelypaikalta etukäteen, saavatko he tulostettua materiaalin, vai pitääkö se hoitaa itse. Pienemmät nimilaput teoksille on todennäköisesti helpompi leikata kotona etukäteen.
4. Raha, vastuu, vakuutusLego-palikat ovat rahanarvoista tavaraa, joten harrastaja voi joutua miettimään, mihin ne uskaltaa viedä esille. Lakipuolen asioihin en voi antaa tarkkaa neuvoa, koska en niitä tunne. Omaa harkintaa kannattaa käyttää sekä AINA kysyä näyttelypaikalta (ja/tai vakuutusyhtiöltään, jos on vakuuttanut omaisuuttaan), jos asia mietityttää. Ehkä kuitenkin ykskantaan voi sanoa, että lukittavat vitriinit valvotuissa sisätiloissa ovat perin turvallisia, enkä ole kuullut ikinä, että vaikkapa suomalaista kirjastoa olisi ryöstetty. Takomo ei ole vastuussa näyttelyesineistä, vaikka näyttely olisi Takomon nimen alla.
Tässä artikkelissa esitetyt tahot eivät useimmin pyydä näyttelytilasta rahaa, eivätkä myöskään maksa mitään. Kuulemma kuitenkin esim. Tampereen pääkirjasto Metson näyttelytila on maksullinen (verrattuna kaupunginosakirjastojen ilmaisiin). Tämäkin asia kannattaa varmistaa etukäteen.
Teoksille voi olla muitakin erikoisempia uhkia kuin näpistelevät vekarat tai hurjat ryövärit. Jos vitriinit ovat auringonvalossa ikkunan lähellä, osat voivat kellastua; samoin joissain vitriineissä on käsittämättömän tehokkaita hehkulamppuja, joiden luulisi olevan lainvastaisia (jollain expoilla oli lievä Kärähtäneen Kaulahuivin Tapaus). Asia kannattaa selvittää etukäteen (lamput saa yleensä pois päältä, ikkuna voi olla vaikeampi). UV-kellastuminenkin on toki henkilökohtainen juttu, minua ei esimerkiksi haittaa se, että osat ovat nähneet vähän maailmaa jos kerran saavat olla esillä; joku muu on eri mieltä. Näyttelypaikkalle ei kannata alkaa ärhentelemään näistä jälkikäteen.
5. JälkipyykkiKun näyttely on ohi ja purettu hallitusti, tulee kiittää yhteistyötahoja (ja kysyä jatkomahdollisuuksista. Lisäksi Palikkatakomoa kiinnostaa kaikki näyttelytoiminta - sekä itseisarvoisesti että siksi, että olemme osa Lego-yhtiön RLUG-järjestelmää, ja saamamme tuki (palikoita) riippuu aktiivisuuden määrästä. Olemme siis kiitollisia, jos saamme muutaman valokuvan näyttelystä sekä perustiedot: paikka, aika, ja arvio vierailijoista. Tätä kannattaa kysyä näyttelypaikalta; raaka arvio riittää hyvin. Tiedot voi laittaa
tähän ketjuun (yhdistysalueella) tai lähettää yksityisviestillä hallitukselle; kuvia voi lisätä Takomon kuvagalleriaan (yhdistyksen jäsenille).
-------
Lisäksi ketjuun voi mielellään lisätä kunkin omia kokemuksia näyttelypaikkojen kanssa tehdystä yhteistyöstä sekä vinkkejä tulevia näyttelyitä varten!
----------------------------------------
Cyclopics Bricks -bloginiKuulun ANKP:een!
Muokattu 1 kertaa. Muokattu viimeksi 21/01/2022 16:23.