Miten rakennetaan FLL -robotti, neuvoja ja vinkkejä
Kirjoittaja R2-D2 
Kirjoittaja
Viesti

R2-D2

RY:n jäsen

:: Lainaa ::
Aihe: Miten rakennetaan FLL -robotti, neuvoja ja vinkkejä - 08/05/2018 21:29
Hei

olen jo pitkään toivonut ehtiväni tuottaa jatkoa EV3 ohjelmoinnin oppikirjalleni (lataa tästä itsellesi).
Monet opettajat ja joukkueet ovat kysyneet kuluneenkin vuoden aikana, mistä voisi löytää apuja robottien suunnitteluun, rakentamiseen ja ohjelmointiin. Miten saattaa neuvot ja vinkit kaikkien osallistujien ja ohjaajien ulottuville? Asiaa harkittuani ryhdyn nyt kirjaamaan niitä tänne Palikkatakomon Foorumille kaikkien saataville.

Kuten FIRST LEGO Leaguessa aina, osallistujat ovat tähtiä. Meidän aikuisten rooli on auttaa uusien taitojen oppimisessa ja ohjata tiedon jäljille. Olen toiminut ja tulen vastaisuudessakin toimimaan kilpailujen tuomaristossa, mikä osaltaan asettaa tiettyjä reunaehtoja kirjoittamiselleni. Malliratkaisujen sijaan pyrin auttamaan lukijaa löytämään tarvitsemansa tiedon, oppimaan tarvittavia taitoja ja ennen kaikkea kehittämään omia luovia ratkaisuja.

Kysymyksiä otan tietysti mielelläni vastaan.

terv. R2-D2
********************
Palikat pitää laittaa liikkumaan, ne tykkää siitä !

R2-D2

RY:n jäsen

:: Lainaa ::
Aihe: Re: Miten rakennetaan FLL -robotti, neuvoja ja vinkkejä - 08/05/2018 22:24
Alkuun pieni perusasioiden kertaus

Esittely englanniksi
Esittely suomeksi


OIKEASTI
FLL:ssä palkituksi tulemisen ehdottomana ehtona on hyväksytty suoritus kaikissa kilpailun osioissa (Projekti, Ydinarvot, Robotin suunnittelu ja Robottipeli). Jos olet kiinnostunut vain voittamaan robottipelin, FLL on silloin sinulle väärä laji.


OMALLA TASOLLA
Youtubessa on videoita sadoista hienoista roboteista lukuisilta FLL:n kausilta. Niitä katsellessa on syytä pitää mielessä, että tähänkin kauteen osallistui n. 35 000 joukkuetta ja että tuolla Youtubessa osaamistaan esittelee näistä ehkä sata parasta joukkuetta, jotka ovat harjoitelleet rakentamista vuosia. 90% maailman joukkueista saavuttaa robotillaan 10% - 40% maksimipisteistä.
Ideoita on hyvä etsiä, mutta siinä samalla usein myös vaikeustaso kasvaa. Joukkueen kannattaa muistaa että kun liikutaan osaamistason yläräjoilla suoritukset eivät enää aina välttämättä suju suunnitellulla tavalla.
Osaaminen kehittyy vähitellen. Luotettavuus edellä, liian hienot ratkaisut kannattaa jättää muille.


JOUKKUEEN NÄKÖINEN ROBOTTI
Tuomaristo arvostaa aina joukkueen itsensä näköistä robottia.


OMA DESING
Joukkue voi lainata ideoita ja ratkaisuja vaikka nettivideoista, mutta joukkueen odotetaan myös kertovan tuomaristolle mitkä ideat ovat omia ja mitkä lainattuja.
Vinkki: Myös tuomarit katsovat paljon Youtube-videoita


TEHTÄVÄ: Keskustelkaa näistä asioista joukkueenne kesken

terv. R2-D2
********************
Palikat pitää laittaa liikkumaan, ne tykkää siitä !



Muokattu 3 kertaa. Muokattu viimeksi 10/05/2018 11:17.

R2-D2

RY:n jäsen

:: Lainaa ::
Aihe: Re: Miten rakennetaan FLL -robotti, neuvoja ja vinkkejä - 08/05/2018 23:02
VARASLÄHTÖ UUTEEN KAUTEEN

Uteliaisuus ei ole kiellettyä. Tätä kirjoittaessani eletään kevättä 2018 ja seuraavan kauden teema, INTO ORBIT on julkaistu jo aikaa sitten. Pieni kierros Googlen kuvahaulla kertoo että myös pelikenttä on nyt julkaistu.




Launch your Season – Guess the Missions

Lisää kuvia

Tuttuun tapaan luvassa on taas runsaasti tekemistä ja hauskoja yksityiskohtia.
Oliko siinä liukumäki? Tehtävät paljastetaan vasta elokuussa, mutta sehän ei estä arvailemasta ja miettimästä miten tuonkin tekisi.
- Pieniä satelliitteja, Hmmm... Pitäisikö niitä kuljettaa jonnekin? Kuinkahan se onnistuisi?

terv. R2-D2
********************
Palikat pitää laittaa liikkumaan, ne tykkää siitä !

R2-D2

RY:n jäsen

:: Lainaa ::
Aihe: Re: Miten rakennetaan FLL -robotti, neuvoja ja vinkkejä - 10/05/2018 10:31
OPETUSROBOTILLA LIIKKEELLE

Oma suositukseni kaikille ensimmäistä kauttaan osallistuville joukkueille on aloittaa FIRST LEGO League ihan tavallisella opetusrobotilla. Se voi olla LEGO Educationin, Asimov-kirjan tai vaikka Builderdude35:n videon ohjeiden mukaisesti rakennettu, kaikki käy.

Opetusrobottien rakenteet ovat muuten todella mietittyjä. Ne ovat kompakteja, ketteriä ja yleensä myös aika kovaakin ajoa kestäviä. Ohjain on aina käyttäjän helposti käsiteltävissä ja anturien sekä apulaitteiden kiinnittämistä on ajateltu. Robotteina nämä ovat, ei pelkästään opetuskäyttöä vaan myös FLL:ää ajatellen todella varteenotettavia. Olen itse ollut todistamassa miten fiksusti ohjelmoidulla ja muutamalla lisäosalla varustetuilla opetusroboteilla on voitettu mestaruuksia.

terv. R2-D2
********************
Palikat pitää laittaa liikkumaan, ne tykkää siitä !



Muokattu 1 kertaa. Muokattu viimeksi 10/05/2018 10:32.

R2-D2

RY:n jäsen

:: Lainaa ::
Aihe: Re: Miten rakennetaan FLL -robotti, neuvoja ja vinkkejä - 10/05/2018 11:16
ALOITETAAN SUUNNITTELU (kesto 2-3h)

Tässä vaiheessa ei vielä tarvita robottia. Nyt ideoidaan koko joukkueen voimin.

Tarvitaan: Pelialusta tehtävämalleineen (kuvienkin kanssa voi päästä alkuun), kyniä, paperia jne. Kilpailun tehtävät julkistetaan elokuussa, niistäkin on hyvä olla tulostettuna muutama kopio.

Käykää ensin yhdessä läpi ja kirjoittakaa ylös mitä robotin pitää kunkin tehtävämallin suhteen itse asiassa tehdä. Käyttäkää kuvaavia lyhyitä lauseita kuten "Paina vipua", "Vedä kahvasta", "Sinkoa pallo maaliin viivan taka" tai "Tuo tämä kotipesään".

Tarkastakaa: Onko tehtävän suorittamisesta annettu jokin erityinen ehto, kuten "Pelin lopussa mikään muu kuin pelialusta ei saa koskettaa tätä tehtävämallia". Kirjatkaa nekin ylös.

Lähempi tutustuminen: Seuraavaksi ryhmä jakaantuu tutkimaan kukin yhtä tehtävää kerrallaan. Aikaa tähän kannattaa käyttää 2-3 minuuttia per tehtävä. Tehtävämallin saa irroittaa alustasta että sitä voi pyöritellä ja tutkia tarkemmin omassa kädessä. Ideoita ja ajatuksia on syytä piirtää ja kirjata samalla ylös.
Piirroksien ei odoteta olevan tarkkoja. Jos esim. kuljetettava kohde on varustettu tartuntaa helpottavalla silmukalla, piirretään silmukka ja luonnostellaan muutamalla viivalla mistä suunnasta tarttuja lähestyisi sitä ja ehkä parilla lisäviivalla tai sanalla millainen tämä tarttuja voisi olla.

- HUOM! Kaikkiin tehtäviin ei tarvitse keksiä ideoita. Tarkoitus on löytää niitä joihin joukkue keksii ideoita ja aloittaa sitten näiden pohjalta.

Ideoiden kirjaaminen ylös: Loput käytettävissä olevasta ajasta voidaan käyttää ideoiden tarkempaan ylöskirjaamiseen.

Tehtäviä voi miettiä, kirjata ja jalostaa vielä kaikessa rauhassa ennen seuraavaa tapaamista ja ideoiden yhteistä puntarointia.

terv. R2-D2
********************
Palikat pitää laittaa liikkumaan, ne tykkää siitä !


Vain rekisteröityneet käyttäjät voivat kirjoittaa tähän foorumiin.

Klikkaa tähän kirjautuaksesi sisään