

Koulujen myötä Legot ovat jääneet vähän taka-alalle, mutta vihdoin on jotain, jota kehtaa esitellä. Tekeillä on ensimmäinen iso Mindstorms-projektini. Delta-robotissa on kolme samanlaista nivellettyä kättä yhdistettynä työkalutasoon, joka pysyy kaikissa asennoissa (periaatteessa) vaakatasossa. Normaaliin robottiin verrattuna tämä on nopeampi liikkumaan, mutta ei pysty kantamaan yhtä painavaa kuormaa, joka luo haasteen työkalun liittämiselle.
Tämänhetkinen tilanne Fyysinen rakennelmaKehikko ja suurin osa robotista on rakennettu. Kehikko on n. 40cm korkea ja halkaisijaltaaan mahtuu 62cm ympyrän sisälle. Jokaisella kädellä on oma Mindstorms medium servo liikkumiseen ja kosketusanturi, jolla käsi voidaan resetoida.
ToiminnallisuusÄlynä robotissa on Raspberry Pi 3 b+, joka yhdistetään Legoihin Brickpi3:lla. Raspi on virallista EV3 tietokonetta halvempi ja helpompi laajentaa muilla sensoreilla, kuten kameralla. Ohjelma on rakennettu Pythonilla ja sillä on jo tässä vaiheessa muutama toiminto:
- Sekä inverse-, että forward-kinematiikan laskeminen
- Robotin ajaminen manuaalisesti XYZ-pisteisiin. Jokainen käsi liikkuu kohteeseen yhtäaikaisesti ja niiden nopeudet on tasoitettu siten, että jokaiseen liikkeeseen kuluu sama aika. Yksinkertainen P-säädin hidastaa käsien nopeutta kohdetta lähestyessä.
- Kosketussensorien avulla moottorien encoderit voidaan resetoida tiedettyyn arvoon.
Seuraavat tehtävätFyysinen rakennelmaRobotti tarvitsee työkalutasolle työkalun. Ideaalisti robottiin voisi liittää monia erilaisia työkaluja. Haluaisin rakentaa paineilmatoimisen imukuppitarttujan, mutta Lego ei valmista (tietääkseni) mitään sopivaa, joten muita vaihtoehtoja täytyy miettiä. Toisena työkaluna robottiin voisi kiinnittää kynän. Mieluusti kynä olisi työkalutason keskellä, mutta en ole vielä keksinyt legoilla kompaktia rakennelmaa, jossa kolmeen haaraan avautuvassa tasossa olisi keskellä kynänmenevä reikä.
ToiminnallisuusEnsimmäisenä asiana kinematiikkaa täytyy päivittää siten, että robotti tietää alueen, jolle se pystyy fyysisesti ylettymään, ettei virheellisiä komentoja voida antaa. Liikkeiden puolesta robotin nykyisten "nivelliikkeiden" lisäksi olisi hyvä, jos se osaisi kulkea pisteiden välillä lineaarisesti esim. luomalla muutamia välipisteitä, joiden kautta se kulkee. Tämän lisäksi robotilla pitäisi pystyä työkalun liikuttamiseen relatiivisesti nykyiseen sijaintiin. Eli siis määrittää nykyinen sijainti forward-kinematiikalla ja liikkua kyseisestä pisteestä annettujen poikkeama-arvojen mukaan.
Tulevaisuuden toiveet toiminnalle- Tarpeeksi varma rakennelma, jotta se voisi ajella itsekseen pitkiä aikoja näyttelyissä yms.
- Kameran liittäminen ja tällä konenäkö pienien esineiden, Esim. GBC pallojen? lajitteluun
- Ristinollan tain muun vastaavan pelaaminen robottia vastaan
- Kuvan perusteella piirtäminen paperille/ konenäöllä sudokun ratkaisu
- Robotin ohjaaminen reaaliajassa kauko-ohjaimella
Muokattu 1 kertaa. Muokattu viimeksi 19/04/2019 23:17.