Mesilinna
Kirjoittaja Eero 
Kirjoittaja
Viesti
avatar

Eero

Puheenjohtaja Hallituksen jäsen Moderaattori

RY:n jäsen

:: Lainaa ::
Aihe: Mesilinna - 17/12/2021 23:14
Uusi modulaaritalo, tai tavallaan vanha!Tämä on uudelleenlämmittely vuonna 2018 "kakkoskortteliin" tekemästäni Louhi-nimisestä talosta. Se sekoitteli Helsingin Lönnrotinkadun Vanhan Polin ja toisaalta Tampereen tuomiokirkon aiheita, ja siinä oli nupillisella pinnalla tehdyt luonnonkiviseinät. Talo oli ihan mukava, mutta tekniikat ajoi siitä ohi, ja purin suurimman osan korttelista.

Tuon Louhi-talon ideoita halusin kuitenkin vielä kehitetellä, koska varsinkin sen torniin olin tyytyväinen; sen sijaan katto, pohjakerros ja yleisesti talon pienuus ärsyttivät. Joten avot, laajensin sen kahden moduulin kokonaisuudeksi, toteutin squared rubble -muuratut seinät sileämmin & vaihtelevammin ja lisäilin vastapainoksi rapattuja seinäpintoja. Tornin kattoa lukuun ottamatta koko talo tuli rakennettua uudestaan.

Lisää kuvia plus inspiraatioaineistoa löytyy blogista.

----------------------------------------
Cyclopics Bricks -blogini - Flickr - Myyrä ~ LEGO Ideas[]
avatar

Acticis

Hallituksen jäsen

RY:n jäsen

:: Lainaa ::
Aihe: Re: Mesilinna - 19/12/2021 18:12
Miellyttävä, luonnollinen ja tasapainoinen kokonaisuus.

Tarkastellessa rakennusta pidin vieressä luvaa Louhesta, joten viittaan myös tässä siihen.

Torniosan slopeista tehdyt ikkunat olivat jo Louhessa mainio ja hyvä tapa saada aikaan kapea kulmaikkuna. Tätä tekniikkaa pitäisi käyttää enemmän, pohdin snotattujen kattotiilten käyttöä kulmissa kun tein talokilpailun kellarin keittiökaapistoja. Tällöin ajatukseni oli että rakenne soveltuu lähinnä sisäkulmaan, mutta hyvin se toimii pyöreässäkin muodossa, omassa kuopassaan. Mesilinnassa ikkuna näyttää olevan samanlainen kuin Louhessa. Hienoa.

Rapatun osan yläkerran kolmoisikkuna veistetyin kiviosin välissä on kerrassaan upea. Hyvin samankaltaista suunnitelmaa olen miettinyt yrittäessäni legomallintaa muutamia Turun puutalojen alakerroksen kivijalkoja mielessäni. Kahdeksankulmainen putkiosa on käytännöllinen.

Tampereen tuomiokirkkoa paljon lukioaikana katsellessani mieleen on jäänyt tiilimäisten kivirakenteiden välissä olevat isommat neliönmalliset kivet. Katselin kuvia eikä ne nyt niin hallitsevia ollutkaan, mutta jäin kuitenkin kaipaamaan Mesilinnan ulkoseinästä tälläistä mieleenpainuvaa isompaa kappaletta. Pari 2x2 tileä siellä näytti olevankin, mutta ehkä sinne olisi sopinut joku lisääkin. Laajemmalla harmaan sävypaletilla illuusiota olisi voinut korostaa, mutta olen kanssasi samaa mieltä että tummanharmaa olisi ollut kenties liikaa.

Juustojen värierot tuovat kattoon mainiota elävyyttä. Onko julkisivun lyhyemmän osan räystään erilaisten panel-osien käyttöön joku erityinen ajatus?

Jo Louhessa oli kulkuaukon päällä oleva jonkinlainen veistoshahmo. Louhessa pää oli varsin tanakka eikä se juuri kumarrellut mihinkään. Mesilinnan elävämmän karhunpään alta olisi voinut kuitenkin näkyä hieman kiveä, jonkinlaista jalustaa tai osaa josta se olisi muotoiltu. Nyt kiinnitys näyttää siltä kuin se olisi vain laskettu kaaren kattotiilien ylle.

Sinäkään et juuri sisätiloja rakenna, etkä edes lattioita. Olisi hauska nähdä joskus jokin huone sinun sisustamana. Tosin jotain tälläistä taisi tulevassa poikkileikkaustalossa olla luvassakin?

Tallustaako arkkitehti itse kadulla?

Muuten, mikä osa sisäpihalta tulevan naisen hameen helmassa on?

- Oskari

"We're livin' strange days..."

FLICK'R
Kuulun ANKP:een!
avatar

Eero

Puheenjohtaja Hallituksen jäsen Moderaattori

RY:n jäsen

:: Lainaa ::
Aihe: Re: Mesilinna - 20/12/2021 16:37
Kiitos kommentista!

Tampereen Tuomikirkolle ja muillekin Sonckin luonnonkivipintaisille taloille oli ominaista eri väristen kivilaatujen sekoittaminen, ja niissä myös lohkareiden koko ja rosoisuus vaihteli paljon. Päädyin kuitenkin tekniikkaan, jossa kivet ovat pienenmpiä ja tasaisen värisiä, esikuvana vanhan Polin vaaleanharmaa Uudenkaupungin graniitti(tonalittii)pinta, jossa kaikki kivet ovat melko matalia, vaikkei limitys olekaan vaakasaumoittain tasainen. 2x4-laatta olisi tuntunut tähän jo liian isolta. 2x3 on muotona miellyttävä, mutta niitä minulla ei ollut kovin montaa. Nyt suurimmat kivet ovat noita kahdesta 1x2-juustopalasta koostuvia, jotka tulevat pinnasta ulos Polin kivipinnan tapaan.

Paneelit ovat tuommoisia hassuja, koska normaalit L-muotoiset loppuivat. Eli ei kovin ylevää tausta-ajatusta.

Louhen hiekanvihreä ornamentti oli jonkinlainen vaakunakilpi. Se ei kuitenkaan tuntunut oikein järkevältä muodolta kupariesineelle, joten vaihdoin kiviseen. Nyt kun katsoo, niin nallella voisi kyllä olla jonkunlaiset hartiat - sijoitus suoraan kattotiilten päällä ei tosiaan ole kovin edustava. Koriste on myös hitusen sivussa keskiakselilta, pitänee korjata.

Sisätilat puuttuvat tästä, kuten aiemmistakin taloista muun muassa siksi, että talo on sen verran pieni, ettei niitä saisi järkevässä mittakaavassa rakennettua. Tämmöisen realistinen (+12 metriä) runkosyvyys menisi pitkälle toiselle moduulille! Mutta seuraavan taloon totta tosiaan tulee sisätiloja: porraskäytävä (joka on lähes valmis jo) ja joitakin huoneita, ehkä liiketilakin. Tämä onnistuu tekemällä talosta kolmasti suurempi (kuusi moduulia). Sisätilojen tekemiseen ja ajankuvan rakentamiseen on kyllä kiinnostusta.

Omakuvaa ei kadulla liiku, mutta osa hahmoista on mallinnettu ajan arkkitehtin mukaan: Koiraa ihmettelevät Eliel Saarinen ja Armas Lindgren, porttikongista kävelee Wivi Lönn ja tuossa oikealla lienee Onni Tarjanne, joskaan sen naama ei kyllä näy kuvissa.

Hameen helmassa oleva osa on... en edes tiedä mikä se on. Oletan, että se on vanhan vaalean harmaa kumirinkula, jota on käytetty ehkä junien renkaiden ympärillä tuomaan kitkaa? Mutta en onnistunut löytämään sitä Bricklinkistä. Pii Poon pöydästä tullut, toivottavasti se on nyt joku oikea osa, eikä satunnainen kumiletkunpätkä.

----------------------------------------
Cyclopics Bricks -blogini - Flickr - Myyrä ~ LEGO Ideas[]

R2-D2

RY:n jäsen

:: Lainaa ::
Aihe: Re: Mesilinna - 20/12/2021 18:39
Moi,
mainittu harmaa osa saattaa olla
Light Gray Train Rim for 4.5V & 12V Locomotive Wheels

terv. R2-D2
********************
Palikat pitää laittaa liikkumaan, ne tykkää siitä !
avatar

Eero

Puheenjohtaja Hallituksen jäsen Moderaattori

RY:n jäsen

:: Lainaa ::
Aihe: Re: Mesilinna - 20/12/2021 18:41
Lainaus
R2-D2
Moi,
mainittu harmaa osa saattaa olla
Light Gray Train Rim for 4.5V & 12V Locomotive Wheels

Kyllä, aivan oikein, kiitos. En osanut hakutoiminnoissa oikein; nimessä ei ollut sanaa belt tai rubber, mitä siltä odotin.

----------------------------------------
Cyclopics Bricks -blogini - Flickr - Myyrä ~ LEGO Ideas[]


Vain rekisteröityneet käyttäjät voivat kirjoittaa tähän foorumiin.

Klikkaa tähän kirjautuaksesi sisään