Moto neuvoo - Ohjeita alottelijoille!
Kirjoittaja moto 
Kirjoittaja
Viesti
:: Lainaa ::
Aihe: Moto neuvoo - Ohjeita alottelijoille! - 17/11/2011 22:37
Eli tosissaan, kelasin tossa että pitäisi kirjottaa ohjeet alottelijoille, ja useampi ulkopuolinen yllättäen ehdotti samaa, joten kirjotinpa tähän.

Tämä on siis ihan alottelijoille tarkoitettu, saatan lisäillä jotain myöhemmin kun muistan.

Moto neuvoo versio 1.5
  1. Mitä tarvitaan aloittamiseen?
  2. Miten pitäisi alottaa?
  3. Mihin investoida fyffet?
  4. Muita neuvoja
  5. Animoinnista

1. Mitä tarvitaan aloittamiseen?

Leegoja, kamera ja MonkeyJam. Ei muuta.


2. Miten pitäisi aloittaa?

Ensiksi, unohdetaan kaikki ohjelmat, efektit, juonet ja tarinat sekä maine ja kunnia. Sanoisin, että jokaisen pitäisi ensin saada 12 fps (mielellään 15 jopa) animaatio kulkemaan sulavasti eli alan sanoin "smoothisti". Pienemmällä fps:llä tehtyjä animaatioita kun ei oikeasti jaksa katsoa. Toki Hovinetillä on muutamia helmiä todella alhaisella fps:llä, mutta niillä onkin tiettyä kulttimainetta ja arvostusta sekä omalaatuinen aihe ja hyvä ääninäyttely. Mutta ei kannata noiden varaan tuudittautua, vaan suosiolla ensin opetella 12 fps animoinnin. Ja huom, testejä EI TARVITSE JULKAISTA, ainakaan ennen kuin on vaikkapa toi 12 fps hanskassa. Sen jälkeen kannattaa alkaa opettelemaan useamman hahmon liikuttelua samaan aikaan, erikoisempia liikkeitä jne. Mutta nyrkkisäännöksi; Yksikään sielu ei ala tekemään pitkiä, juonellisia "elokuvia" ennen kuin animaation perustaito on hallussa.

Tähän myös toinen tärkeä, yleensä mainitsematta jätetty seikka: Opetelkaa rakentamaan lavasteita. Hyvät lavasteet pelastaa paljon.

3. Mihin investoida fyffet?

Tässä hyvä järjestys:

1. Kamera - se on omasta varallisuudesta ja muista seikoisa kiinni, kuinka kalliin. Joku perushyvä, ei sen mitään ulta-HD:ta tarvi olla, mutta kuhan ei näytä laskimella kuvatulta.
2. Legoja
3. Legoja
4. Legoja
5. Legoja
17. Legoja
126. Legoja
3245,3. Legoja
23424. Legoja

ja tämän jälkeen se editointisofta ja mahdollisesti mikrofoni. Ette tarvitse sitä tuhannen euron editointisoftaa yhtään mihinkään, jos ei ole mitään millä kuvata. Mikään ei nosta animaation mielenkiintoa yhtä paljoa kuin hyvät lavasteet. Vaikka fps vähän tökkisi ja kuvanlaatu ei olisi HD, hyvillä lavasteilla varustettu rainaa mielellään katsoo. Editointisoftaa ette oikeasti tarvitse edes "harjoitteluun", niitä on todella helppo käyttää. Ostakaa suosiolla vasta sitten kun on tarpeeksi palikoita ja osaatte animoida.

4. Muita neuvoja

Tähän vielä pari neuvoa, jotka osa toki perustuvat mielipiteisiini:

  • Älkää tehkö dialogipainotteisia videoita. En tiedä mitään niin tylsää asiaa, kuin Brickfilmsin animaatiot joissa pääpaino on dialogeilla, ja legot vaan vatkaa käsiä
  • Ylläolevaan valitettavan usein liittyvä: Älkää tehkö dynamic duo -sarjoja. Eli niitä niin maan perhanan hauskoja videoita missä kaksi kaverusta toilailevat jotain mukahauskaa. Näissä yleensä vitsit vielä sisältyy dialogiin. Näitä ei onneksi Suomessa ole Arpon ja Karpon lisäksi, mikä on poikkeuksellisesti hyvä sarja, mutta Brickfilmseissä niitä on surullisen paljon.
  • Legot on leluja. Älkää tehkö ylidramaattisia videoita. Ei onnistu kumminkaan. Miksi Magic Portal on niin jumalattoman mahtava, vaikka siinä ei ole ainuttakaan tietokone-efektiä? Siihen on toki monia syitä, mutta yksi on se, että legot on selkeästi legoja, eikä mitään "oikeita ihmisiä". Lego animaatioiden ei tarvi eikä kuulu olla vakavia, saa vetää överiksikin ja muistaa, että ne on tosiaan vain leluja (tyyliin tyyppi katkeaa keskeltä -> raahautuu käsillä jalkoihinsa ja jatkaa matkaa). Tähän myös sisältyy HOViNET teamin JK:n joskus mainitsema "sims-puhe", mitä Magic Portalissakin oli: Ei mitään tylsiä pitkiä dialogeja, vaan silkkaa muminaa ja silti saa selvää, mitä on tapahtumassa. Ääninäyttelyn pois jättämistä kannattaa muutenkin harkita, jos ei ole oikeasti hyvä ääninäyttelijä, uskalla puhua mikkiin kovaa ja selkeästi, sekä ole saanut äänenmurrosta

5. Animoinnista

Eli tosissaan, kun on sanottu että korkeampi FPS, niin se ilmanmuuta tarkoittaa myös enemmän kuvia! Liikkeet tulee tehdä mahdollisimman pikkutarkoiksi, eikä missään nimessä niin, että kuvataan sillä 4fps tekniikalla ja sitten editodiessa nopeutetaan 12:sta. Ja se fps saisi mielellään olla tiedossa jo ennen kuvaamista. Tästä enempää saarnaamatta pistänkin jakoon Rime of the Ancient Mariner teaser 2:n ensimmäisen kohtauksen kuvina! Voitte katsoa siitä sitten, miten kuvataan suht smoothia videota.

Lataa.


Tarkennetaan vielä loppuun:

Efektit ja editointi EI OLE pahasta. Mutta porukka kiirehtii nykyään niihin ja jättää opettelematta itse animoinnin, jolloin lopputuloksena on mitä tasottominta settiä. Esimerkiksi omassa Rimessäni käytin ronskisti efektejä, kuten näkyy. Mutta kuten myös näkyy, animointi on smoothia ja fps korkea.

Ja vielä kun HOViNET:stä mainitsin, pitää myös muistaa, että he eivät voineet tulla Takomoon kyselemään animointiohjeita, vaan heidän piti opetella kaikki itse. Nykyään kellään, KELLÄÄN, ei ole mitään syytä tai perustelua huonolle tasolle.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kirjotusvirheitä on varmasti. Ja tämän jälkeen minä, ja varmasti muutkin, oletan että en näe yhtäkään "mistä sais niiQsta hyvän editointiohjelman" -viestiä, ilman että on näyttää että oikeasti osaa animoida.

_______________________________________________
Yliherra Moton kanava. Uusi CV coveri julkastu ja lisää tulossaMuokattu 7 kertaa. Muokattu viimeksi 16/10/2012 20:33.
avatar

JK

Admin, Hallituksen varajäsen

RY:n jäsen

:: Lainaa ::
Aihe: Re: Moto neuvoo - Ohjeita alottelijoille! - 17/11/2011 23:14
Olen ensimmäisen kerran vuosiin positiivisesti yllättynyt. Nyt kun vielä voisi jostain varmistaa että kaikkien tuntema trolli-banni-Moto on oikeasti tämän kirjoittanut. :)

Hienoa! Hyvä pikaopaste junnuille animaatioiden maailmaan.Admin, Palikkatakomon perustajajäsen, AFOL-rakentaja.
HOViNET.com ¤ Stopping the Motion since 2002 ¤ YouTube


Finland Brick

RY:n jäsen

:: Lainaa ::
Aihe: Re: Moto neuvoo - Ohjeita alottelijoille! - 18/11/2011 00:09
Ihan hyvä tietopaketti näin itsellenikin(olen animoinnissa aika surkea,mutta tästä oppia :D )
[www.youtube.com]
Tuossa viimeisin animaationi vähän tönkköä joo,mutta ei sentään ihan kuraa?
:: Lainaa ::
Aihe: Re: Moto neuvoo - Ohjeita alottelijoille! - 18/11/2011 00:33
Ihan hyvähän toi on jo, mutta vielä voi nopeuttaa fps:ää, että saat kunnolla sulavasti liikkuvat figut. Liikutat vaan vähemmän ja otat enemmän kuvia.

_______________________________________________
Yliherra Moton kanava. Uusi CV coveri julkastu ja lisää tulossa

R2-D2

RY:n jäsen

:: Lainaa ::
Aihe: Re: Moto neuvoo - Ohjeita alottelijoille! - 18/11/2011 09:11
Moto tekee tässä arvokasta työtä suomalaisen Lego-animaation eteen,
nostan hattua!

Terv. R2-D2
:: Lainaa ::
Aihe: Re: Moto neuvoo - Ohjeita alottelijoille! - 18/11/2011 10:30
Jep.
Paljon, paljon kiitoksia noista asioista, kun ärsyttää koko ajan noi alottelijoiden "Riittääks 5,8 megapixelii?" , "Minkä editointi ohjelman ostan? Sil mä haluun hienot räjähykset!"

Niin ja yleisesti tossa oli just ne tärkeimmät asiat.
Toivottavasti toi auttaa animaatioiden laadussa.

-Valkoinenpalikka
:: Lainaa ::
Aihe: Re: Moto neuvoo - Ohjeita alottelijoille! - 18/11/2011 14:09
Niin... ja niistä editointiohjelmista. Pitäs jonku verran olla tietoa, esim. jos haluaa vaika jonku editointisoftan ja ei tiedä sitä niin sen kun ettimään YouTuben animaattoreiden channelilta. Minä ainakin löysin sieltä esim. Wax 2.0 tai Lightworksin, jotka ovat ilmaisia ja hyviä. Mutta esim. jos olet joku aloittelijajunnu pikkupoika yms. ja löydät joltain Keshen8lta, että se käyttää Final Cut Prota ja se tekee hyviä videoita. Niin älä perhana ala ostamaan Final Cut Prota. Ensinnäkin se maksaa jotain 999,99 euroa. Ja toiseksi: on halvempia ja parempia ohjelmia kuin tämä, ja kaikista nollin eli tärkein, jos olet aloittelija, mitä iloa on esim. Final Cut prosta, jos animaatiosi ovat "kakkoja" ja sitten tunget sinne jonky yberjutun jota löytyy ammatilaisten tai mahtavien animaattoreiden videoista. Niin, joten koittakaa junnut muistaa se! Ja älä ainakaan osta Final Cut Prota, paitsi jos sinulla on jo se niin pidä ihmeessä :D

--------

November Films:
[www.youtube.com]
:: Lainaa ::
Aihe: Re: Moto neuvoo - Ohjeita alottelijoille! - 18/11/2011 15:43
Moto minusta kannattaa aloittaa vähästä Fps:sästä ja sitten aina :)
avatar

JK

Admin, Hallituksen varajäsen

RY:n jäsen

:: Lainaa ::
Aihe: Re: Moto neuvoo - Ohjeita alottelijoille! - 18/11/2011 16:02
Omat ensimmäiset testinsä voi kyllä aloittaa ihan vaikka 3-5 kuvalla sekunnissa, kunhan ei julkaise niitä missään. Niissä saa nopeasti tehtyä testejä. Sitten nostaa kuvamäärän esim. 10 kuvaan sekunnissa. Kuvaustyömäärä kasvaa 2-3 kertaiseksi, joten testienkin teko vie aikaa, mutta palkitsee. Vieläkään näitä ei kannata julkaista muille katsottavaksi.

Kun sitten alat edistyä ja opit kuvaamaan kävelyä niin, että otat 5 kuvaa siitä että ukko astuu yhden nupin matkan, olet n. 12-15 fps:n animaattori. Tällä kuvamäärällä opettelet sitten kuvaamaan ukkojen juoksua, hiippailua, käsien käyttöä, autojen liikuttelua jne.

Sitten voit alkaa suunnitella jotain pikku juonta ja tehdä ensimmäisen pari minuuttisen animaatiosi, jonka sitten julkaiset esim YouTubessa ja kenties täälläkin.


Se, että julkaisee noita muutaman fps:n testejään on vähän sama kuin kaataisi 10kg palikoita lattialle, ottaisi kuvan ja esittelisi teostaan pajassa/galleriassa.Admin, Palikkatakomon perustajajäsen, AFOL-rakentaja.
HOViNET.com ¤ Stopping the Motion since 2002 ¤ YouTube


:: Lainaa ::
Aihe: Re: Moto neuvoo - Ohjeita alottelijoille! - 18/11/2011 18:22
Mutta montakos kuvaa tulee sitten 24 FPS videoissa kun liikutaan yksi palikka.... Vain kysymys.... Öh...

_____________________________________________________
Let's go LEGO's

[www.youtube.com]
:: Lainaa ::
Aihe: Re: Moto neuvoo - Ohjeita alottelijoille! - 18/11/2011 19:33
Lainaus
Legodino77
Mutta montakos kuvaa tulee sitten 24 FPS videoissa kun liikutaan yksi palikka.... Vain kysymys.... Öh...
24/x kappaletta, jossa x on liikkeen nopeus yksikössä "palikkaa per sekunti" *pepsodent-hymy*
:: Lainaa ::
Aihe: Re: Moto neuvoo - Ohjeita alottelijoille! - 18/11/2011 20:05
Siis montako kuvaa tulee siihen kun liikutaan yksi palikka? (Käytetään 24 FPS)

_____________________________________________________
Let's go LEGO's

[www.youtube.com]
:: Lainaa ::
Aihe: Re: Moto neuvoo - Ohjeita alottelijoille! - 18/11/2011 20:31
Aika vaikea kysymys tai vaikea vastata. Se voi olla varmaan semmonen 9 kuvaa, sitä minä ainakin alan tekemään... Mutta se on mielettömän kova homma!

--------

November Films:
[www.youtube.com]
avatar

JK

Admin, Hallituksen varajäsen

RY:n jäsen

:: Lainaa ::
Aihe: Re: Moto neuvoo - Ohjeita alottelijoille! - 18/11/2011 22:32
no 24fps kävely on aika vaikea kuvattava, koska jos otat liian vähän kuvia, niin hahmosihan näyttää juoksevan 24fps:llä.

Me Hovinetissä emme ole osanneet kuvata kuin max 14 fps kävelyä. Sitä hahmoa ei saa ilman sinitarraa pysymään kaikissa välivaiheissa...Admin, Palikkatakomon perustajajäsen, AFOL-rakentaja.
HOViNET.com ¤ Stopping the Motion since 2002 ¤ YouTube


:: Lainaa ::
Aihe: Re: Moto neuvoo - Ohjeita alottelijoille! - 19/11/2011 12:41
Selvä... Yhdeksän!?.... Ehkä pysyn 16 FPS:ssän tahdissa O_o"

_____________________________________________________
Let's go LEGO's

[www.youtube.com]
:: Lainaa ::
Aihe: Re: Moto neuvoo - Ohjeita alottelijoille! - 19/11/2011 14:29
Voin näyttää joulun jälkeen. *kurpitsa*

--------

November Films:
[www.youtube.com]
avatar

JK

Admin, Hallituksen varajäsen

RY:n jäsen

:: Lainaa ::
Aihe: Re: Moto neuvoo - Ohjeita alottelijoille! - 19/11/2011 21:35
Lainaus
Legodino77
Siis montako kuvaa tulee siihen kun liikutaan yksi palikka? (Käytetään 24 FPS)

Kuten sinulle jo DiscJet vastasi: "24/x kappaletta, jossa x on liikkeen nopeus yksikössä "palikkaa per sekunti" "

Eli jos hahmosi liikkuu lopullisessa videossa ripeää tahtia esim 4 palikkaa sekunnissa, niin otat silloin 24/4=6 kuvaa per palikan matka.
Jos kävelet hitaammin, niin esim 24/2=12 kuvaa per palikka, ja tässä tuleekin ne edellämainitut ongelmat esiin, kun miten saat figun pysymään palikoiden välissä 12 eri asennossa niin että liike on hyvännäköinen???
Eli 24 fps on liikaa esim kävelyyn. Toki esim. lähikuvassa joku käden liike, pään kääntö jne on hyvännäköistä ja jopa toteutettavissa 24fps.Admin, Palikkatakomon perustajajäsen, AFOL-rakentaja.
HOViNET.com ¤ Stopping the Motion since 2002 ¤ YouTube


:: Lainaa ::
Aihe: Re: Moto neuvoo - Ohjeita alottelijoille! - 19/11/2011 22:11
Mutta mobdeli osaa Jantzu, voihan aina oppia katsomalla, ja muualtakin löytyy ohjeita kuin täältä. Menkää ihmiset BiMiin. Olen itsekin siellä!

--------

November Films:
[www.youtube.com]
:: Lainaa ::
Aihe: Re: Moto neuvoo - Ohjeita alottelijoille! - 01/12/2011 20:45
Moto-sedän tarinatuokio jatkuu! Lisäsin 5. osion, eli pari sanaa siitä korkeasta fps:stä.

_______________________________________________
Yliherra Moton kanava. Uusi CV coveri julkastu ja lisää tulossa
:: Lainaa ::
Aihe: Re: Moto neuvoo - Ohjeita alottelijoille! - 01/12/2011 22:35
Testasin convertata tuon moton esittelypätkän tuplaframeratelle AVISynth:llä:

Video XViD-muodossa (Originaali XViD-muodossa)

Tuplatut framet zipattuna

EDIT: Videoiden frameratet korjattu -> 15 & 30 fpsMuokattu 4 kertaa. Muokattu viimeksi 02/12/2011 01:13.
:: Lainaa ::
Aihe: Re: Moto neuvoo - Ohjeita alottelijoille! - 01/12/2011 23:36
Alkuperänen on muuten 15fps. Mutta oli kyllä smoothia tolla fps:llä :O

_______________________________________________
Yliherra Moton kanava. Uusi CV coveri julkastu ja lisää tulossa

R2-D2

RY:n jäsen

:: Lainaa ::
Aihe: Re: Moto neuvoo - Ohjeita alottelijoille! - 18/05/2012 15:51
Oheisen videon kohtaus kuntosalilta (noin kohdassa 1min 20s) sai ainakin meikäläisen hieraisemaan silmiään.

Linkki

terv. R2-D2
********************
Palikat pitää laittaa liikkumaan, ne tykkää siitä !
avatar

JK

Admin, Hallituksen varajäsen

RY:n jäsen

:: Lainaa ::
Aihe: Re: Moto neuvoo - Ohjeita alottelijoille! - 19/05/2012 20:34
Lainaus
R2-D2
Oheisen videon kohtaus kuntosalilta (noin kohdassa 1min 20s) sai ainakin meikäläisen hieraisemaan silmiään.

Linkki

Minnekäs ketjuun R2-D2 tätä viestiäsi meinasit?
Et varmaan tähän ketjuun...
Eli minne siirretään?Admin, Palikkatakomon perustajajäsen, AFOL-rakentaja.
HOViNET.com ¤ Stopping the Motion since 2002 ¤ YouTube


R2-D2

RY:n jäsen

:: Lainaa ::
Aihe: Re: Moto neuvoo - Ohjeita alottelijoille! - 19/05/2012 21:18
JK:lle

Stop motion vs Motion pictures

On meinaan niin smoothia kävelyä *iskee silmeen*,
ettei voinut olla linkkaamatta.

Onko Lego stop motion pätkiä muuten koskaan höystetty motion kohtauksin?

terv. R2-D2
********************
Palikat pitää laittaa liikkumaan, ne tykkää siitä !
:: Lainaa ::
Aihe: Re: Moto neuvoo - Ohjeita alottelijoille! - 01/08/2012 22:26
Tähän liittyen kysymys: mikä siis on fps?

R2-D2

RY:n jäsen

:: Lainaa ::
Aihe: Re: Moto neuvoo - Ohjeita alottelijoille! - 01/08/2012 22:59
Maallikko arvaa,
Frames Per Second, eli kuvaa sekunnissa.

terv. R2-D2
********************
Palikat pitää laittaa liikkumaan, ne tykkää siitä !
:: Lainaa ::
Aihe: Re: Moto neuvoo - Ohjeita alottelijoille! - 09/08/2012 19:44
Mikä ois hyvä editointiohjema jonka voisi ladata ilmaiseksi netistä, jolla sais yli kymmenen FPS ja tarkkaa animointia eikä mitään hienoja erikoistehosteita? Käytän nimittäin nyt vaan windows movie makeria, jolla saa vain 8FPS. Monkeyjamia en halua, eräistä syistä. Ja meillä on kyllä maksullinen pinnacle studio 14 HD, joka oli mahtava, mutta kone sekosi siitä ja lopulta tämä piti poistaa. Joten mitäs tässä tilanteessa suosittelisitte ohjelmaksi? : )

___________________
LegoHobbitBoy tuotannot:

[www.youtube.com]
:: Lainaa ::
Aihe: Re: Moto neuvoo - Ohjeita alottelijoille! - 10/08/2012 14:17
Meniköhän sinulla nyt tämä ihan väärään ketjuun, minun mielestä tällä foorumilla tuosta samasta aiheesta on 2-3 ketjua?
OFFTOPIC Windows movie makerilla saa kyllä mielestäni vain 3 FPS.

_____________________________________________________
Let's go LEGO's

[www.youtube.com]
:: Lainaa ::
Aihe: Re: Moto neuvoo - Ohjeita alottelijoille! - 10/08/2012 14:45
Lainaus
Legodino77
Meniköhän sinulla nyt tämä ihan väärään ketjuun, minun mielestä tällä foorumilla tuosta samasta aiheesta on 2-3 ketjua?
OFFTOPIC Windows movie makerilla saa kyllä mielestäni vain 3 FPS.

saattoi mennä, mutta kun en löytänyt muita, rekisteröidyin vasta eilen...sorge..
OFFTOPIC windows movie makerillä saa kyllä 8 FPS jos pistää työkalut niin voi säättää sieltä..

___________________
LegoHobbitBoy tuotannot:

[www.youtube.com]
avatar

JK

Admin, Hallituksen varajäsen

RY:n jäsen

:: Lainaa ::
Aihe: Re: Moto neuvoo - Ohjeita alottelijoille! - 16/10/2012 20:31
Törmäsinpä sattumalta erinomaiseen aloittelijan oppaaseen:
http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=ukFWYe-ZeTw&feature=endscreen

Suosittelen kaikkia animaattoreita kokemuksesta riippumatta katsomaan tuon!Admin, Palikkatakomon perustajajäsen, AFOL-rakentaja.
HOViNET.com ¤ Stopping the Motion since 2002 ¤ YouTube
Vain rekisteröityneet käyttäjät voivat kirjoittaa tähän foorumiin.

Klikkaa tähän kirjautuaksesi sisään